Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI NA OŠ VRANSKO

Od 16. do 22. septembra je potekal Evropski teden mobilnosti in tudi na naši šoli smo ga obeležili z različnimi dejavnostmi. Od 1. do 6. razreda je AMZS Center varne vonje Vransko organiziral prometno-vzgojne delavnice.  Učenci so razmišljali, na kakšen način smo udeleženi v cestnem prometu, kako hodimo, kadar smo v skupini, kakšen je pomen dviga rok pri manjših otrocih in kako pomembna je vidnost v prometu. Ogledali so si video posnetek, kaj se zgodi v avtomobilu, če avto sedež ni ustrezen oz. ni ustrezno nameščen. Gospod je spregovoril tudi o pomenu pravilne nastanitve varnostnega pasu. Zelo zanimiv je bil prikaz, kakšna je sila trčenja v prometni nesreči. Pojasnil je tudi, koliko morajo visoki ali težki, da varnostnega avto sedeža več ne potrebujejo. V nadaljevanju so lahko preizkusili v reševanju iz avtomobila v primeru nesreče. Starejšim učencem so bile prav tako predstavljene osnove varne udeležbe v prometu, seznanjeni so bili z nevarnostmi prehitre vožnje, s simulacijo »pijana očala« pa jim je bilo prikazano, kakšen vpliv ima na udeleženca v prometu alkohol.

Prvošolci smo v tem tednu povabili na obisk policista, izdelali smo vozilo na zračni pogon, razmišljali, se pogovarjali in risali o prometu. Sklenili smo, da bomo pogosteje hodili peš ali vozili »zelena vozila« ter redkeje uporabljali avtomobile. Kako pa so o delavnicah razmišljali tretješolci, si lahko preberete spodaj.

Včeraj sem se zabaval, ker sem izvedel veliko novih pravil v prometu. Bilo je zelo zabavno, ker smo se lahko preizkusili, kako se lahko rešimo iz avtomobila, ki se je prevrnil. Z Aleksom se nama je uspelo rešiti.

Žan STOJAKOVIĆ, 3.a

Gospod Tomaž nam je povedal, da ne potrebujemo več avto sedeža, ko smo veliki 140 cm ali težki 36 kg. Povedal nam je tudi, da pasa ne smemo imeti čisto pri vratu. Šli smo v neko tako stvar, ki izgleda kot avto, se zavrti in te obrne na glavo. Imeli smo se lepo. To je bil super dan.

Ina KASTELIC, 3.a

Gospod Tomaž nam je razlagal o prometu in kako smo udeleženi v prometu. Spregovoril je o pomenu vidnosti v prometu, kadar smo v prometu udeleženi kot pešci ali kolesarji. Da smo vidni je dobro, da nosimo kresničke in odsevnike. Gospod Tomaž je s seboj pripeljal vrtljiv avto, da smo lahko pridobili občutek, kako je, če si udeležen v prometni nesreči, ko se avto obrne. Za nagrado smo dobili odsevnike za na roko in beležke.

Zala FARKAŠ, 3.a

V avtu naj bomo vedno pripeti z varnostnim pasom. Na kolesu imamo vedno čelado. V temi moramo imeti odsevnike, da nas bolje opazijo.

Zoja HUDOVERNIK, 3.a

Izvedel sem:

  • V avtu moramo biti pripeti z varnostnim pasom, da se pri zaviranju ne udarimo v glavo. (Jan, Karina) Varnostni pas mora biti pritrjen tako, da nas ne veže po vratu. (Ema)
  • Pri kolesarjenju moramo imeti čelado (Neli, Karina), Čelada mi mora biti prav: ne prevelika in ne premajhna. (Teja) Čelada mora biti ravno prav zategnjena s trakovi. (Zoja)
  • Pri prečkanju ceste, moramo vedno pogledati levo, desno in levo, da se prepričamo, da na cesti ni nobenega avta (Nastja).
  • Ko se peljemo s kolesom sami, potrebujemo izpit za kolo. (Ema) Izpit opravimo v 5. ali 6. razredu osnovne šole. (Jan)
  • Ko hodimo ali se vozimo s kolesom v temi, moramo biti oblečeni v svetla oblačila (Karina)
  • V avtu moramo otroci sedeti vedno zadaj. (Nastja)
Accessibility