Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

Tridnevno zimovanje na Zajčevi koči

V petek, 2. 2. 2024, smo se planinci od 4. do 9. razreda POŠ Tabor odpravili na zimovanje na Zajčevo kočo pod Krvavico. Zbrali smo se pred staro šolo v Lokah in se od tam odpravili na Zajčevo kočo. Hodili smo 2 uri.

Ko smo prišli v kočo, smo se nastanili. Sledila je večerja in druženje. V soboto, 3. 2. 2024, smo se po jutranji telovadbi in zajtrku odpravili na kočo na Čemšeniški planini. Skupaj z nami je odšel tudi lovec Janez Černec. Med potjo nam je povedal veliko zanimivih stvari, ki jih prej nismo vedeli, in sicer, da se lahko parita volkulja in pes, da je bilo na vznožju Krvavice v okolici Šije od 600 do 1000 let pr. n. št. arheološko najdbišče, izkopanine pa so tudi v muzeju Celje. Spoznavali smo zanimivosti o drevesih in živalih. Pokazal nam je tudi odtis medvedove prednje šape.

Na poti smo imeli lep razgled na okoliške in daljne hribe ter doline: na prelaz Lipa, Golte, Triglav, Snežnik in Nanos. Videli smo tudi Ljubljansko kotlino. Pot navzdol je bila spolzka in strma. Skupen čas ture na Čemšeniško planino je bil 4 ure in 30 minut. Na koči nas je pričakalo dobro kosilo kuharja Janka Kobaleta.

Po kosilu smo imeli prosti čas in kasneje planinsko šolo pod vodstvom vodnikov: gospe Stanke Tominšek Kužnik, gospoda Domna Štamica in gospoda Stanka Križanca. Vključevala je osnove prve pomoči, vozlov in orientiranja. Gospa Stanka nam je povedala nekaj več o zimski opremi za visokogorje, derezah in čevljih ter cepinu.

Zvečer smo si ogledali film o Nejcu Zaplotniku, ki je bil znan slovenski alpinist in je prvi Slovenec, ki je skupaj z Andrejem Štremfljem dosegel najvišji vrh sveta Mount Everest.

Mladi planinci POŠ Tabor želimo vsem Taborčanom, da bi večkrat obuli gojzarje in se nam pridružili na planinskih podvigih.

Lepo vas pozdravljamo vedoželjni mladi planinci iz Tabora.

Accessibility
Skip to content